PBM adembescherming

Wat is adembescherming u waard ?

Stof tot nadenken
Jaarlijks overlijden 1200 mensen vervroegd door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens hun werk*. Een onvoorstelbaar aantal als u bedenkt dat veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Om tot de goede bescherming te komen, is het belangrijk om de juiste stappen te nemen, want ademhalingsbescherming is meer dan een masker alleen.
* Bron: Nederlands Centrum voor Beroepsziekten

Lassen: Lasrook
Slijpen van metaal:
Schuren:   Stofdeeltjes
Spuiten van stoffen chemische onderdelen
Boren: stofdeeltjes
Zagen: stofdeeltjes

Bekend wat u in ademt?
Is de stof en soort bekend, dan

Filters Filters die stof tegenhouden worden aangeduid met de letter P gevolgd door een cijfer. Filters die beschermen tegen gassen en dampen worden aangeduid met de letter A gevolgd door een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het stof of het gas/damp wordt tegengehouden. Er zijn verschillende soorten filters voor specifieke gassen/dampen. In PISA (Productgroep Informatie Systeem Arbouw) staat welk filter geschikt is. Bij langdurig gebruik van gasfilters is er een grote kans op doorslag. Dit betekent dat het filter vol zit en geen extra gas meer kan opnemen. De gebruiker ademt dan het gas in dat door het filter dringt.

 P1-filters zijn geschikt voor onschuldige stofdeeltjes.

 P2-filters houden een groot gedeelte van het stof (meestal meer dan 95%) tegen. Het filter moet dan wel in een goed masker zitten. Een wegwerpmasker met P2-filter lekt vaak zoveel langs de randen dat niet meer dan 80% van het stof wordt tegengehouden.

 P3-filters houden bijna al het stof tegen, meer dan 99,8%. P3-filters moeten altijd worden gebruikt in combinatie met een volgelaatsmasker of een aangeblazen volgelaatsmasker.  A1-filters houden gassen tijdelijk

PBM: ademhalingsbescherming Pagina 2 van 8  Bij A2-filters moet u bij 4 uur gebruik en concentraties vanaf circa 10 ppm (delen per miljoen) rekening houden met doorslag.  Bij A3-filters moet u bij 4 uur gebruik en concentraties vanaf circa 100 ppm rekening houden met doorslag. Grenswaarde Om te kunnen bepalen welke soort ademhalingsbescherming nodig is, moet u de schadelijkheid van de stof, het gas of de damp weten en weten hoeveel ervan vrijkomt. Een maat voor schadelijkheid is de grenswaarde, de maximaal aanvaarde concentratie van een stof in de lucht op de werkplek. Een aantal grenswaarden is door de overheid vastgesteld, dit zijn de publieke, wettelijke grenswaarden. U vindt de wettelijke grenswaarden in de publicatie Grenswaarden gezondheidsschadelijke stoffen, een uitgave van Sdu Uitgevers (www.sdu.nl).

P1 masker bij: inert niet schadelijk zwevend stof MAC-waarde van >10mg/m3 EN 143; te gebruiken bij onschuldig werk waarbij hinderlijk stof vrij komt.
P2 masker bij: schadelijke stof MAC-waarde v > 0,1-10mg/m3 (hierbij kan ook een half- en of volgelaatsmasker raadzaam zijn, neemt u aub contact met ons op)
P3 masker bij: giftig stof met MAC-waarde < 0,1 mg/m3 bijv asbest, kankerverwekkers, sporen, enzymen,virussen en bacteriën (hierbij kan ook een half- en of volgelaatsmasker raadzaam zijn, neemt u aub contact met ons op)

Stofmaskers

Geschikt voor filteren van vrij onschuldige soorten stof zoals gipsstof, cementstof of marmermeel in lage concentraties. Filter: P2-filter Gebruik: Het wegwerpmasker zit met elastieken om het hoofd vast. Het neusbeugeltje kan in vorm worden gebogen. Let op: Als u een tijdje met het masker heeft gewerkt en er zit stof op de plaats waar het masker op het gezicht aansluit, dan is er te veel lucht langs de rand van het masker aangezogen. In situaties waar een P3-filter nodig is, mag u geen wegwerpmasker gebruiken. Lees altijd de gebruiksinstructies voordat u een nieuw masker gebruikt en wissel het masker op tijd. Voordeel: U gooit het masker na gebruik weg, bij iedere klus gebruikt u een nieuw masker, dit is heel hygiënisch. Nadeel: Wegwerpmaskers lekken vaak zo veel dat ze maar 80% van het stof tegenhouden.

 

Halfgelaatsmaskers

Geschikt voor filteren van vrij onschuldige soorten stof zoals gipsstof, cementstof of marmermeel in lage concentraties. Filter: Halfgelaatsmaskers worden gebruikt in combinatie met een P2-filter en/of met een A1- of A2-filter. Het stoffilter kan een filterbus zijn of een inlegfilter. Het gasfilter kan een filterbus zijn tegen een enkel type gas of een combinatie van verschillende filters waardoor het tegen meerdere gassoorten beschermt.
Let op: Gebruik liever geen P3-filter in een halfgelaatsmasker, grote kans op lekkage. Gebruik dan liever een volgelaatsmasker. Voordeel: Ze sluiten beter aan op het gezicht dan snuitjes (wegwerpmaskers). Nadeel: Ze worden herhaaldelijk gebruikt, waardoor onderhoud en reinigen noodzakelijk is. Als dat niet gebeurt, kunnen ze vuil worden en kunnen de ventielen gaan lekken. Hierdoor vermindert de bescherming.

Volgelaatsmaskers

Een volgelaatsmasker met P2-, A1- of A2-filter kan zinvol zijn als er sprake is van hoge concentraties van minder schadelijke stoffen. Het kan ook zinvol zijn als zowel de luchtwegen als de ogen moeten worden beschermd. Meestal zal een volgelaatsmasker worden gecombineerd met een P3- of A3-filter. Gebruik: Belangrijk is dat het masker van een hypoallergeen soort rubber of kunststof is gemaakt. Het masker moet volkomen op het gezicht aansluiten. Een masker heeft één tot drie filterhouders. Bij een groter aantal filters wordt de ademweerstand lager en het comfort dus groter. Let op: Wissel de filters op tijd. Onderhoud het masker goed. Een scheurtje in het masker of een vuiltje in het ventiel doet de werking van het masker teniet. Voordeel: Het biedt betere bescherming dan een halfgelaatsmasker en het beschermt de ogen. Nadeel: Het is niet prettig lang achter elkaar een volgelaatsmasker te dragen. Een volgelaatsmasker bedekt bijna het hele gezicht en houdt ook uw stemgeluid tegen. Een spreekmembraan kan ervoor zorgen dat u verstaanbaar blijft voor uw omgeving. Als er een P3-filter inzit, bemoeilijkt dat het ademen.

 

Deel dit artikel met uw netwerk.

Chat openen
1
Kunnen wij u helpen?
Technische Groothandel Post
Kunnen wij u helpen?